Bearnaisesaus

DET DU TRENGER Å VITE:

Bearnaisesaus er satt sammen av eggeplommer og smør. Egg har egenskapen til å binde olje og vann. Derfor er det viktig å spe forsiktig slik at sausen ikke sprekker. Eggeplommene og smøret må ha ganske lik temperatur for at det ikke skal sprekke. Når du sper med smør kan du ha et glass med vann med ca lik temperatur og spe med hvis du ser den er på vei til å skille seg. Før den skiller seg vil du kunne se det i kantene. Skulle uhellet være ute kan du ta 1-2 eggeplommer og spe sausen i de nye eggeplommene. Bearnaisesaus er kanskje en litt krevende saus hvis man ikke har laget den før.

Når du varmer eggeplommene må du passe på at eggeplommene ikke koagulerer. Når egg koagulerer når de kokepunktet og tykner. Derfor må du ha en god visp. Ett tips er å røre inn sitron når før du varmer eggeplommene. Når du starter med eggeplommene må du ha det varme smøret klar på riktig temperatur. Legg en fuktig klut under kjelen eggeplommene er i og spe forsiktig med smør. Når eggeplommene er klar kan du ikke la den stå i noen sekunder, du må røre slik at bunnen ikke begynner å koagulere.

Print
Serves: 4 Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Ingredients

  • 2 eggeplommer
  • 300 g meierismør
  • ca 1 ts syltet estragon
  • 1/2 sitron
  • salt
  • pepper

Instructions

1: Skill eggeplommene fra eggehviten og ha de i en kasserolle sammen med sitron. Rør rundt før du setter det på varmen. 
2: Smelt meierismør. Melkeproteinet vil legge seg på bunnen, dette trenger du ikke å ha med i sausen. 
3: Du må vurdere selv når du vil starte på eggeplommene, bare husk at smøret må være varmt. Det skal ikke være glovarmt. Når smøret er varmt nok kan du sette det på en varmeplate. Hvis du ikke har varmeplate kan du skru en plate på 2 i noen minutter for så å slå den av. 
4: Varm eggeplommene sammen med sitronsaft. Her er det viktig å bruke en god visp og vispe hele tiden slik at det ikke koagulerer. Husk å ha en fuktig klut klar for å sette eggeplommene på når du er klar til å spe inn smøret. Jeg bruker å ha platen på maks, og visper eggeplommene i noen minutter. Når den er varm nok sper jeg i smøret med en gang.

5: Spe i smør. Spe forsiktig slik at den ikke sprekker og pass på å ha vann med noenlunde samme temperatur tilgjengelig. Hvis du ser at den begynner å bli for tykk eller skille seg, spe på med litt vann. Når du sper i smør må du vispe hele tiden. 

6: Tilsett estragon. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer sitron hvis du vil ha en mer syrlig smak.

Husk å ha sausen på en varmeplate hvis det er en stund til du skal servere. 

Leave a Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.