Brun kraft

Kraft som du lager selv har mye smak og gjør sausene helt unik. Når du lager brun kraft er det viktig å brune kraftbeinene og grønnsakene, både for smakens skyld og fargen. Når du bruner kraftbein og grønnsaker slik at det får en lett karamelisering vil dette gi en veldig god smak. Har du hjemmelaget kraft har du en god base for sauser og gryter.

En kjøttkraft er laget av kraftbein og de 4 store som det kalles på fagspråket. De 4 store er grønnsakene purreløk, sellerirot, kepaløk og gulrot. Ekte kraft tar lang tid å lage, og man kan redusere kraften ned til demi glace. Demi glace er en tykk glace med mye smak.

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 4 voted )

Ingredients

  • 800g kraftbein
  • 2 løk
  • 2 gulrot
  • 200g sellerirot
  • 1/2 purreløk
  • 5 laubærblad

Instructions

Grønnsakene kuttes i mellomstore biter. Grønnsakene og kraftbeinene må brunes for å få en mørkere farge og smak. Har du en grill kan du gjerne grille kraftbeinene og grønnsakene for å få en enda kraftigere bruning og mer aroma.  Du kan brune kraftbeinene og grønnsakene i stekepanne eller ovn. Kraftbeinene er det best å brune i ovnen på max varme. Kraftbeinene brunes i ovnen på 250-300C i 40-60 min. Vend på beinene innimellom. Grønnsakene kan du brune i panna. Ha en teskje olje i panna og fordel det godt utover. Det skal være veldig lite olje. Skru plata på max og svi av grønnsakene. Legg grønnsakene og kraftbeinene i en kjele og fyll på med kaldt vann. Bruk ca10 liter vann. Her er det viktig at vannet er kaldt. Det trekker ut mer smak. Det er viktig å varme opp kraften sakte. 

La det koke opp sakte og skru ned når det når kokepunktet. Det skal ikke fosskoke. Kraften kokes sakte i ca 8-10 timer. Skummet som legger seg på overflaten er urenheter og proteiner som skal fjernes. Bruk en ause når du tar vekk skummet.

Når kraften er ferdig skal den siles. Når den er silt kan du redusere den videre eller lagre den som den er. Hvis du reduserer den nok kan 10 liter kraft lagres i et syltetøyglass, og du får da en glace. 

Leave a Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.