Starter til surdeig

Når du blander mel og vann vil den naturlige gjærsoppen i melet starte en gjæringsprosess. Skal du bake et surdeigsbrød er det viktig med en god surdeigsstarter. Du kan bruke forskjellige typer mel. En surdeigsstarter kan være en erstatning for vanlig gjær. Da må prosessen gjøres riktig for å få nok gjærsopper i blandingen. En surdeigsstarter tar litt tid, men kan forskyves noe hvis du lar den stå ute i romtemperatur.

I et surdeigsbrød blir næringsstoffene mye enklere å ta opp enn i vanlig brød. Surdeigsbrød er sunt, og spesielt sunt hvis du lager det selv.

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 4 voted )

Ingredients

  • 1 del hvetemel
  • 1 del rugmel
  • +vann

Instructions

La blandingen stå i romtemperatur til den er helt ferdig. Fermenteringen går raskere når den står i rom temperatur istedenfor kjøleskap. 

Dag 1: Bland mel og vann. Du kan bruke forskjellige typer mel. La blandingen stå på kjøkkenbenken.

Dag 2-7: Hell ut max 50% av blandingen og erstatt med nytt mel og vann hver dag. 

Dag: 4-7: Avhengig av temperaturen vil starteren bli ferdig en av disse dagene. Når den er ferdig vil den lukte syrlig og ha masse bobler. Den vil også stige litt. Hvis du ikke skal bake brød hver dag kan du sette den i kjøleskapet. I kjøleskapet trenger den nytt mel og vann en gang i uken. Står blandingen i romtemperatur må den fortsatt mates hver dag.
Når du skal mate surdeigen tar du av 50% og erstatter med nytt vann og mel.

Når du baker surdeigsbrød og bruker av starteren kan du ta litt av deigen og legge i starteren. 

 


Leave a Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.