Surdeigsbrød med svedjerug

Etter noen uker eksprementering med surdeig har jeg kommet frem til en oppskrift med svedjerug. Svedjerug er en kornsort i slekt med rug. Svedjerug er den kornsorten med mest kostfiber! Kostfiber er ufordøyelig, men til gjengjeld er det veldig bra for fordøyelsen! Svedjerug dyrkes mest av økologisk landbruk, og det fåes ikke på dagligvarebutikk. Får du ikke tak i svedjerug kan du bruke sammalt rugmel finmalt. Det økologiske landbruket har mindre domenisert mel, og det kan være mer variasjon innenfor samme variant.

Det kuleste med surdeigsbrød er at man ikke trenger gjær hvis man har en god surdeigsstarter. Og det beste av alt er at surdeigsbrød er mye sunnere enn brød som er laget på kort tid. Mineraler i kornprodukter er bundet sammen av fytinsyre som gjør det vanskeligere for kroppen og ta de opp. Det som er genialt med surdeigsbaking er at det krever lang heving og bløtlegging av hele korn slik at denne syren brytes og gjør mineralene lettere tilgjengelig for deg! Den lange hevingen gjør at brødet får bedre smak 🙂

Du kan godt snitte brødet for å få en oversikt over hvordan hevinger er, hvis du har et perfekt hevet brød vil det gi en eksplosjon der det er snittet.

Denne oppskriften er beregnet på en gryte som er 4,1 L eller pizzastein. Hevetid: 12-15 timer.

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 6 voted )

Ingredients

  • 1 stort brød til gryte:
  • 140 g sammalt svedjerug finmalt
  • 250 siktet hvetemel
  • 50 g surdeig
  • 2.5 dl vann
  • 1/2 ts salt

Instructions

 1. Bruk en eltemaskin og tilsett alle ingrediensene. 

 2. Elt sammen i ca 10 minutter. La deigen heve i romtemperatur i ca 1 time under lokk eller klede. 

Jerngryte: "form" deigen på et melet bord. Med forming menes det å brette inn deigen slik at du får tøyd den litt samtidig som du får riktig form. 

Forming:

Strekk deigen ut til siden å før den inn mot midten fra kantene. Med gryte kan det være lurt å forme deigen til en ball, slik at den hever jevnt utover. 

Pizzastein: 
Form deigen på samme måte. Men du kan forme deigen oval hvis du vil. 

Hev deigen på bakepapir med mel under i kjøleskap.  Du kan bruke en bolle eller brødform til hevingen. Da kan du ha bakepapir under eller et klede dekket med rismel. Husk å dekke til. Bruker du et klede kan du strø med rismel slik at det ikke klistrer seg fast. Hev i ca 12-15 timer.

Når deigen er ferdig lar du den heve litt i romtemperatur før du steker den. Strø mel over og snitt brødet slik du vil. Et langt snitt er det beste. Det skal ikke snittes for dypt, og en kunstnerpenn eller knivblader er egnet. Hvis du ikke har dette bør du bruke den skarpeste kniven du har. 

Brød som er snittet:

Varm jerngryten eller pizzasteinen på 260c i 30 minutter.  Stek i 20 min på 260c, senk temperaturen til 230c og stek i ca 40 min.

 

Leave a Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.